Wednesday, April 11, 2018

Harga Syiling Pakej Umrah


Takrif Umrah di Indonesia sebanyak Rp 14 juta (sekitar RM 3900) dikatakan bukan harga yang sesuai. Yang tepat bermula Rp 19 juta (sekitar RM 5400). Sekarang di Indonesia sudah terkena sindrom penipuan pakej umrah. Malaysia dah lama kena sehingga memberi harga syiling untuk pakej umrah.

Baru-baru ini Indonesia riuh dengan penipuan syarikat First Travel. Sekarang pula Abu Tours and Travel (Amanah Bersama Umat) menipu wang jemaah umrah.

Wednesday, March 21, 2018

Bas Jemaah Umrah Singapura Bertembung Lori


Sebuah bas membawa sekitar 30 jemaah umrah dari Singapura terlibat dalam satu nahas selepas bertembung dengan sebuah lori ketika dalam perjalanan ke bandar Taif pagi tadi.

Memetik beberapa sumber, mangsa yang terlibat dalam kemalangan tersebut merupakan kumpulan jemaah umrah daripada Abu Bakar Travel Services Pte. Ltd.

Sumber melaporkan, hanya seorang jemaah dipercayai warga Singapura dilaporkan maut manakala mangsa yang lain cedera dalam kemalangan tragik berkenaan.

Mangsa yang maut ialah pengarah syarikat pelancongan berkenaan iaitu Ustaz Haji Mohd Abu Bakar Osman dan mangsa lain dikejarkan ke hospital untuk rawatan lanjut.

Menurut jurucakap Ketua Pengarah Pasukan Pertahanan Makkah, Mejar Jeneral Nayef Al-Sharif, kemalangan berkenaan berlaku sekitar jam 9 pagi ketika bas tersebut dalam perjalanan ke bandar Taif.

“Pihak kami menerima laporan tentang sekumpulan jemaah yang terperangkap dalam bas tersebut selepas pertembungan yang berlaku di jalan Quba’iya.

“Mereka diselamatkan oleh Unit Menyelamat Pasukan Pertahanan Awam,” katanya seperti dipetik sebuah portal.

Dalam pada itu, Mynewshub juga difahamkan bahawa isteri kepada Ustaz Abu Bakar turut berada dalam bas tersebut dan merupakan antara mangsa yang cedera.

Sumber juga berkata, anak lelaki beliau yang berada di Singapura kini dalam proses mendapatkan dokumen perjalanan untuk berangkat ke Arab Saudi bagi menguruskan hal berkenaan.

Sumber: Mynewshub

Saturday, March 17, 2018

Lebih 5,000 Mohon Kerja Di Hotel Baharu TH


PETALING JAYA | Lebih 5,000 pencari kerja pelbagai lapisan umur menghadiri temu duga terbuka pelbagai jawatan di hotel milik Lembaga Tabung Haji (TH), Movenpick Hotel and Convention Centre KLIA di Kelana Jaya, pagi ini.

Walaupun kaunter pendaftaran hanya dibuka pada jam 9 pagi, namun orang ramai membanjiri perkarangan kompleks Tabung Haji Kelana Jaya seawal jam 7 pagi.

Syazwan Mohd Salleh, 23, berkata dia tiba sekitar jam 6.50 pagi, namun terkejut apabila melihat ratusan pencari kerja sudah beratur panjang.

Lulusan Kolej Profesional MARA dalam jurusan Diploma Pendidikan Bahasa Inggeris dari Muar, Johor, itu, mendapat tahu mengenai temu duga terbuka berkenaan daripada seorang ahli keluarganya.

"Saya baru menamatkan pengajian diploma Disember lalu dan ingin mencuba nasib untuk jawatan Pengurus Koordinasi.

"Sebelum ini, ada beberapa temu duga sudah dihadiri, namun masih tiada jawapan dan berharap kali ini rezeki menyebelahi saya," katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar Movenpick Hotel and Convention Centre KLIA, Hairul Maharis Mohamad berkata, temu duga terbuka peringkat awal itu bersempena prapembukaan hotel berkenaan yang dijangka Jun depan.

Katanya, untuk peringkat awal, sebanyak 255 jawatan di pelbagai bahagian akan ditawarkan kepada orang ramai.

"Sambutan diterima begitu menggalakkan dan sehingga jam 10.30 pagi tadi, sebanyak 5,000 borang sudah diagihkan kepada orang ramai.

"Temu duga terbuka diadakan selama dua hari dan jika tidak berkesempatan hari ini, peluang temu duga masih dibuka pada esok bermula jam 9 pagi hingga 6 petang," katanya.

Hairul Maharis berkata, temu duga peringkat awal merangkumi lima sesi tapisan termasuk ujian bahasa Inggeris sebelum dipanggil ke peringkat seterusnya.

"Ada pencari kerja baru tamat pengajian dan ada juga yang sudah memiliki pekerjaan, namun ingin bertukar angin.

"Meskipun ia milik penuh Tabung Haji, namun kami membuka peluang pekerjaan di hotel ini kepada semua rakyat Malaysia tidak kira kaum atau agama, " katanya.

Sumber: BHarian



Monday, March 5, 2018

Jangan Nak Beban Orang Nak Gi Mekah


Tuesday, February 27, 2018

Peniaga Didakwa Tipu Pakej Umrah Bernilai RM89,000


PEKAN | Seorang peniaga mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, hari ini atas 13 pertuduhan penipuan pakej umrah bernilai RM89,000 sejak dua tahun lepas.

Tuan Mohd Yusri Tuan Long, 38, yang berasal dari Kampung Larut Tin, Taiping di Perak membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Najwa Hashim.

Tertuduh didakwa menawarkan pakej umrah yang tidak wujud sehingga memperdaya lapan mangsa untuk menyerahkan wang secara tunai dan memindahkannya ke dalam akaun Maybank miliknya.

Kesalahan itu didakwa dilakukannya di Keratong, bandar Muadzam Shah dan bandar Tun Razak dari Disember 2016 hingga Oktober 2017.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntuk hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Tertuduh ditangkap pada 14 Februari lepas di Sepang, Selangor.

Timbalan Pendakwa Raya, Syamsul Kahar Ahmad Nadri menawarkan jaminan sebanyak RM8,000 untuk setiap pertuduhan.

Bagaimanapun, tertuduh yang tidak diwakili peguam, merayu supaya jumlah itu dikurangkan atas alasan dirinya bekerja sediri dengan pendapatan kira-kira RM5,000 sebulan.

“Saya juga Orang Kelainan Upaya kerana mempunyai masalah penglihatan,” katanya.

Najwa membenarkan tertuduh dibebaskan dengan jaminan RM34,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan dan menetapkan sebutan semula kes pada 15 Mac depan.

Tertuduh tidak membayar jaminan itu.

Sumber: Mynewshub

Friday, February 23, 2018

Lagi Kes Cubaan Menipu Jemaah


22 Feb | Sudah menjadi impian untuk semua penganut agama Islam untuk menunaikan ibadah umrah dan haji setidak-tidaknya sekali semua hidup.

Namun, apa yang menyedihkan apabila ada segelintir manusia yang cuba mengambil kesempatan terhadap impian orang lain dengan membuat pelbagai jenis penipuan dengan pakej haji dan umrah.

Bukan sekali dua perkara sebegini berlaku. Sudah banyak kali dan ramai telah menjadi mangsa penipuan pakej yang kononnya murah dan berpatutan.

Semalam, hampir berlaku satu lagi penipuan terhadap pakej umrah yang melibatkan satu agensi pelancongan yang secara realitinya mendakwa tidak terlibat langsung dalam pakej umrah yang mana pelanggan hanya perlu membayar RM1500 sahaja dan selebihnya ditanggung oleh sebuah badan koperat yang bergelar jutawan.

Perkara ini didedahkan oleh seorang pengguna Facebook yang juga salah seorang yang berada ditempat kejadian ketika itu, Azizul Asri Ahmad Tajuddin.

Jom ikuti kisah yang dikatakan cubaan menipu jemaah umrah dengan harga yang murah. Semoga kita tidak menjadi mangsa penipuan untuk melakukan ibadah.

Pencuri di belakang Kaabah!

6.30 ptg : Saya mendapat 1 info dari whatsapp group bahawa akan ada 1 taklimat Umrah Pakej RM6000 yang dijadualkan berangkat pada bulan Nov 2018. Jemaah hanya perlu bayar 'RM1500' sahaja. Baki (RM4500) akan ditaja oleh 1 kumpulan Usahawan Jutawan atas nama Infaq Niaga dengan kerjasama (kononnya) Housecoff Travel. Taklimat jam 8 mlm di Tadika Nur Raihan sebelah Masjid Kuarters KLIA.

8.45mlm : Saya tiba di lokasi. Perjumpaan telah berlangsung hampir 30 minit. Hampir 20 orang hadir. Taklimat dikendalikan oleh wanita berbaju & bertudung merah. Kami diberitahu bahawa banyak group telah berlepas sebelum ini. Siapa yang hadir diminta menulis nama dan pasangan serta anak2. Kuota hanya 300 orang untuk bayaran hanya RM1500.

Baki RM4500 ditaja. Bila ditanya siapa yang menaja. Jawapannya Infaq Niaga. Tanya lagi, siapa mereka? Dijawab mereka nie orang kaya di belakang tabir yang tidak mahu dihebohkan. Nie jutawan balak & kuari. Tanya lagi, dah berapa lama pakej dengam Housecoff Travel nie? Jawapannya since 2002.

Mereka tidak tahu dalam majlis tu ada anak owner Housecoff yang menyamar sebagai pelanggan. Para jemaah lain dilihat berminat. Siapa yang tidak tertawan dengan umrah hanya bayar RM1500.

Jemaah diminta bayar RM500 sebagai deposit segera. Ada yang minta tangguh sampai petang esok. Lalu 'dia' menelefon seorang 'Datuk' sambil bercakap untuk menangguhkan deposit sampai esok supaya jemaah yang berminat dapat bawa lagi orang lain bersama. Sebab pakej terhad untuk 300 orang saja.

Ada jemaah yang dah bayar RM500. Lalu resit dikeluarkan. 2-3 jemaah pula dilihat bersungguh bertanya soalan dan berkempen (Akhirnya diketahui bahawa mereka ini 1 pasukan)

Akhirnya anak owner Hosecoff buka mulut. Tercengang mencari jawapan. Lalu dijawab bukan kerjasama Housecoff Travel. Petik pulak nama Enigma & Ukhuwah Firdausi. Setelah di 'brainwash' duit deposit yang jemaah bayar pada malam tu dipulangkan kembali.

Jawapannya 1 saja. Niat mereka baik. Nak bantu jemaah pergi umrah. Diulang2 jawapan itu.

Saya melihat riak wajah jemaah yang hadir. Tercengang. Terpinga. Tak tahu yang mana betul. Berita jemaah terkandas & umrah murah yang menipu di dada akhbar saban tahun gagal memahamkan mereka.

Ada yang dah daftar untuk 7 orang. Ada yang daftar dengan mak ayah. Saya cuba jelaskan 1 persatu. Pergi umrah bukan macam kita beli tiket balik kampung. Atau beli baju di supermarket. Ia melibatkan duit, visa, kelulusan kerajaan untuk mengutip dana kerana melibatkan wang yang banyak. Apatah lagi dah ramai yang terkena.

Ada pula jemaah yang mengaku dapat pergi sebelum nie cuma bayar RM3800 saja. Katanya tak tipulah. Mmg pakej ni betul2 ada.

Saya jelaskan. Makcik, yang dapat pergi dengan RM3800 tu bukan kerana ditaja, tetapi diambil duit jemaah yang daftar lewat untuk makcik pergi. Nie adalah 'money game'. Duit orang bawah hantar orang atas.

Jemaah perlu dididik dengan betul. Tidaklah berdosa jika kita mati & tak sempat ke Makkah jika tidak tidak mampu. Asal ada usaha simpan duit sedikit2. Tetapi amatlah berdosa jika kita tahu penipu sedang menipu di belakang kelambu kaabah lantas kita cuba sekali bersembunyi bersama. RM1500 bukan sahaja tak boleh pergi Makkah, nak beli tiket flight pun belum lepas.

Ini baru 1 kes. Mereka bergerak underground. Melalui masjid dan surau. Group2 wassap. Undang2 sedia ada agak lemah. Yang ada pun setelah ditipu, terkandas, buat report polis, masuk muka depan metro & utusan, barulah tindakan diambil. Itu pun duit belum tentu dapat, pencuri belum pasti ditangkap.

Tahun berikutnya, mereka mulakan modus operandi baru. Jemaah baru & duit baru.

Tuan2 yang mulia, YB bagi kerusi kat masjid atau sekolah pun mau tulis nama. Bagi duit 1k 2k pun mau buat cheque besar2 masuk Sinar. Nie lagi ratus2 ribu nak sponsor takkan tak nak mileage? Mereka ini muncul memanipulasi keinginan jemaah yang kurang kemampuan tetapi membuak keinginan untuk ke Makkah!

Maafkan saya sebab mention nama organisasi & wajah mereka di dalam posting ini. Kerana maslahat jemaah yang ditipu dan bakal ditipu lebih utama.

Amat jelik mereka yang menipu umrah. Lantas bersembunyi di belakang kiswah!

Yang benar,
Azizul Asri Ahmad Tajuddin
Suffah Travel & Tours Sdn Bhd (KPL/LN6898|LKU144)
CSQ Training Centre

Sumber: Siakapkeli